28-05-08

Melkboycot rondom ons !

Duitse en Nederlandse boeren gaan over tot melkboycot27/05/2008 print
 
    Meer dan duizend melkveehouders van de Dutch Dairymen Board (DDB) hebben dinsdag gedurende enkele uren de toegang tot de zuivelfabriek van Friesland Foods in het Nederlandse Nijkerk geblokkeerd. De actievoerders willen dat het bedrijf minstens 40 eurocent per kilo melk uitbetaalt. Vanaf vandaaag zouden leden van de DDB hun melk niet langer leveren aan melkerijen. Zij volgen daarmee het voorbeeld van nogal wat Duitse collega's die sinds gisteren de leveringen staken.

    Hoeveel DDB-leden hun melk niet meer gaan leveren, is nog niet bekend. De organisatie telt 4.000 leden en vertegenwoordigt een derde van de Nederlandse melkplas. Veel zuivelfabrieken betalen momenteel een melkprijs die nauwelijks boven 30 eurocent per kilo ligt. Bij DOC Kaas in Hoogeveen is de voorschotmelkprijs zelfs al onder de 30 eurocent gedaald. De kostprijs van een liter melk is minstens 47 à 48 eurocent, stelt Gerrit Roos van DDB. Daarbij is uitgegaan van een redelijke prijs voor arbeid en kapitaal.

    "We zouden het liefst de melkprijs vastleggen in contracten. Op die manier krijgen we een stuk bedrijfszekerheid waardoor opnieuw kan geïnvesteerd worden in de bedrijven", aldus DDB-voorzitter Sieta van Keimpema. Bij het CBL, de federatie van de distributiesector in Nederland, ligt men vooralsnog niet wakker van de leveringstop. "Het zal nog wel even duren voordat er tekorten ontstaan. En als die er toch zouden komen, verwachten we dat er wat minder wordt geëxporteerd om de Nederlandse markt goed te voorzien'', luidt het in een reactie op het protest van de boze melkveehouders.

    In Duitsland voerden maandag al 9.000 melkveehouders van de Bundesverband Deutscher Milchviehalter (BDM) actie bij het zuivelbedrijf Müller-Milch in het Beierse Freising. Ook bij de vestiging in Leppersdorf in de deelstaat Saksen werd gedemonstreerd. Aan die actie namen zo'n duizend boeren van de Deutscher Bauernverband (DBV) deel. Zowel BDM als DBV menen dat Müller-MIlch sterk heeft bijgedragen aan de recente melkprijsdalingen door verregaande toegevingen aan de grootdistributie.

    De BDM dreigde al veel langer met een leveringstop en heeft die nu ook in de praktijk gebracht. "Wij zullen pas opnieuw leveren als de melkprijs onze kosten dekt", luidt het. De boeren hebben het over een prijs van 40 eurocent per liter, terwijl dat nu slechts een bedrag is tussen de 27 en de 35 eurocent.(KS)

21:49 Gepost door Danoon in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.