30-05-08

Blokkage van zuivelbedrijven door FWA ! ! !

FWA roept op om zuivelfabrieken te blokkeren 29/05/2008 print

De Fédération wallonne de l'agriculture (FWA) kant zich tegen de vernietiging van melk, maar pleit wel voor een blokkering van zuivelfabrieken bij wijze van protest tegen de lage melkprijzen. Bedoeling is om op die manier een discussie te starten met de distributiesector en hen er van te overtuigen "te stoppen met het kelderen van de melkprijs", aldus Jean-Pierre Champagne, algemeen secretaris van de FWA, in een reactie op de actie van de melkveehouders in de Oostkantons.

"De melkprijs is de laatste twee maanden gedaald met 15 procent, en dat terwijl de productiekosten zijn gestegen met 20 procent", aldus Jean-Pierre Champagne. De oplossing volgens de algemeen secretaris is een stabilisatie van de prijzen tussen de producenten en de verwerkende industrie. "De distributeurs moeten zich ook rond de tafel zetten om ervoor te zorgen dat de prijzen stabiel zijn voor de consumenten en redelijk voor de melkproducenten", aldus Jean-Pierre Champagne.

De FWA gaat aan zijn leden voorstellen om de melkfabrieken te blokkeren zodat geen enkel product meer naar buiten kan. Champagne onderstreept, zonder daarmee de acties van de melkveehouders in de Oostkantons te bekritiseren, dat producten weggooien geen enkel probleem oplost. Volgens hem zullen de bedrijven die de melk leveren zich dan bevoorraden bij andere producenten om zo toch hun contracten met de distributeurs na te kunnen leven.(Vilt)

Bron: Belga

09:04 Gepost door Danoon in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-05-08

Welke toekomst hebben we over dertig jaar?

Heeft Nederland nog melkkoeien in 2030?26/05/2008 print
 
  Het is best mogelijk dat het gros van de melkveehouderij binnen twintig à dertig jaar uit het te dure en sterk gereguleerde Nederland is verdwenen. Dat is de opmerkelijke conclusie van een groep experts uit de melkveesector bij onze noorderburen, en dit in het kader van het project 'Melken in de nieuwe realiteit'. Het gaat onder meer om deskundigen van Rabobank, Friesland Foods, het landbouwministerie, het Productschap Zuivel en Nutreco Hendrix-UTD.

  Op lange termijn zien de experts twee logische ontwikkelingen. Een eerste vaststelling is dat de melkveehouderij steeds nadrukkelijker evolueert naar een intensieve veehouderijtak. De hoge grondkosten en het beperkte rendement op grond, in combinatie met meer zakelijk ingestelde melkveehouders, gaan leiden tot meer grondloze bedrijven. De volgende vraag die zich dan stelt, is hoeveel ruimte Nederland wil bieden aan dit soort megabedrijven én of dergelijke bedrijven in het buitenland niet goedkoper gerund kunnen worden. Daarnaast is er een groeiende groep van melkveehouders die opteren voor het multifunctioneel landbouwmodel, met als belangrijke functies natuurbeheer en recreatiemogelijkheden.

  De opsplitsing in die twee pistes zou er toe kunnen leiden dat het belang van de melkveehouderij in Nederland gaat afnemen, menen de experts. Zeker omdat Nederland een steeds minder logische vestigingsplaats voor melkveebedrijven wordt als gevolg van de dure grond, de hoge arbeidskosten en de lange waslijst met wettelijke vereisten. Het is dus niet denkbeeldig dat de sector langzaam wegtrekt naar landen met betere randvoorwaarden om te produceren, aldus nog de deskundigen uit de sector.(KS)

  Bron: Agrarisch Dagblad

21:50 Gepost door Danoon in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Melkboycot rondom ons !

Duitse en Nederlandse boeren gaan over tot melkboycot27/05/2008 print
 
  Meer dan duizend melkveehouders van de Dutch Dairymen Board (DDB) hebben dinsdag gedurende enkele uren de toegang tot de zuivelfabriek van Friesland Foods in het Nederlandse Nijkerk geblokkeerd. De actievoerders willen dat het bedrijf minstens 40 eurocent per kilo melk uitbetaalt. Vanaf vandaaag zouden leden van de DDB hun melk niet langer leveren aan melkerijen. Zij volgen daarmee het voorbeeld van nogal wat Duitse collega's die sinds gisteren de leveringen staken.

  Hoeveel DDB-leden hun melk niet meer gaan leveren, is nog niet bekend. De organisatie telt 4.000 leden en vertegenwoordigt een derde van de Nederlandse melkplas. Veel zuivelfabrieken betalen momenteel een melkprijs die nauwelijks boven 30 eurocent per kilo ligt. Bij DOC Kaas in Hoogeveen is de voorschotmelkprijs zelfs al onder de 30 eurocent gedaald. De kostprijs van een liter melk is minstens 47 à 48 eurocent, stelt Gerrit Roos van DDB. Daarbij is uitgegaan van een redelijke prijs voor arbeid en kapitaal.

  "We zouden het liefst de melkprijs vastleggen in contracten. Op die manier krijgen we een stuk bedrijfszekerheid waardoor opnieuw kan geïnvesteerd worden in de bedrijven", aldus DDB-voorzitter Sieta van Keimpema. Bij het CBL, de federatie van de distributiesector in Nederland, ligt men vooralsnog niet wakker van de leveringstop. "Het zal nog wel even duren voordat er tekorten ontstaan. En als die er toch zouden komen, verwachten we dat er wat minder wordt geëxporteerd om de Nederlandse markt goed te voorzien'', luidt het in een reactie op het protest van de boze melkveehouders.

  In Duitsland voerden maandag al 9.000 melkveehouders van de Bundesverband Deutscher Milchviehalter (BDM) actie bij het zuivelbedrijf Müller-Milch in het Beierse Freising. Ook bij de vestiging in Leppersdorf in de deelstaat Saksen werd gedemonstreerd. Aan die actie namen zo'n duizend boeren van de Deutscher Bauernverband (DBV) deel. Zowel BDM als DBV menen dat Müller-MIlch sterk heeft bijgedragen aan de recente melkprijsdalingen door verregaande toegevingen aan de grootdistributie.

  De BDM dreigde al veel langer met een leveringstop en heeft die nu ook in de praktijk gebracht. "Wij zullen pas opnieuw leveren als de melkprijs onze kosten dekt", luidt het. De boeren hebben het over een prijs van 40 eurocent per liter, terwijl dat nu slechts een bedrag is tussen de 27 en de 35 eurocent.(KS)

21:49 Gepost door Danoon in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |