07-06-08

Akties Duitse boeren oogsten succes !

Na een tien dagen durende staking hebben Duitse melkveehouders donderdag hun boycot van melkleveringen stopgezet. "Ik vraag jullie voortaan opnieuw melk te leveren", zei BDM-voorzitter Romuald Schaber tegen duizenden boeren die zich hadden verzameld voor de Brandenburger Tor in Berlijn. "Het laatste bastion bij de discounters zal snel vallen", klonk het. Eerder had supermarktketen Lidl aangekondigd de melkprijs te verhogen. Ook Aldi toonde bereidheid om gesprekken te starten.

De Duitse melkveehouders hebben tien dagen lang geen melk geleverd aan de zuivelbedrijven. De boze boeren eisten minstens 43 eurocent per liter. Woensdagavond haalden ze een eerste overwinning binnen toen supermarktketen Lidl aanvaardde om de prijs voor een liter melk met tien cent te verhogen en de prijs voor 250 gram boter met 20 cent te verhogen. Dat geld zou rechtstreeks naar de veehouders vloeien.
decoration


Vervolgens riepen de melkveehouders andere supermarktketens op om het voorbeeld van Lidl te volgen. Ze dreigden met nog meer acties indien ze zouden blijven weigeren om de melkprijzen te verhogen. Naast de actie in Berlijn protesteerden Duitse melkveehouders ook voor vestigingen van winkelketen Aldi in Mülheim/Ruhr en in Essen. In Dresden, Chemnitz en Leipzig protesteerden de boeren met tractorcolonnes om een hogere melkprijs te bekomen.

Toen ook Aldi Süd liet verstaan dat er ruimte was voor onderhandelingen, werd de melkboycot donderdagnamiddag afgeblazen. De European Milk Board had toen haar leden al opgeroepen om vanaf vrijdag weer melk te leveren aan de zuivelbedrijven. In Nederland gaat de Duch Dairymen Board (DDB) ervan uit dat de Nederlandse zuivelcoöperaties in navolging van een aantal bedrijven in Duitsland, België en Zwitserland bereid is om de melkprijs te verhogen. Friesland Foods en Campina zijn bereid om in dialoog te treden met de DDB en andere landbouworganisaties, maar niet over de melkprijs.(KS)

Bron: Belga/Agrarisch

Een dikke proficiat voor de volgehouden inzet voor de Duitse boeren, die enkel met vele schouders samen kan gedragen worden !
Danoontje.

12:46 Gepost door Danoon in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.