07-06-08

Eindelijk ook acties in België !

 Eindelijk zijn er ook acties in Vlaanderen!

Daar waar na 10 dagen staken in Duitsland, de distributie bereid is om 10 eurocent meer te vragen EN om deze rechttreeks bij de boer terecht te laten komen, komen in Belgie ook de eerste acties op gang!

Men ziet duidelijk dat al de voorafgaandelijke tijd niet voldoende werd benut om 'overleg te plegen alvorens tot actie over te gaan', onvoldoende marge bij de boeren tot gevolg had.

Gekker nog, al de voorbije tijd die werd besteed aan overleg, heeft enkel een dalende melkprijs tot gevolg ! 

Hierbij enkele artikels uit de krant 'de morgen 7 op 7'.

 decoration

Waalse melkproducenten hebben vannacht een aantal distributiecentra die leveren aan supermarktketens, geblokkeerd. Onder meer Colruyt, Carrefour en Aldi deelden in de brokken. Voor de winkels zelf zouden er amper gevolgen zijn.

Vertraging
Volgens Luc Rogge van Colruyt blokkeerden Waalse melkveehouders het distributiecentrum van Colruyt in Gellingen en Halle, van Carrefour in Nijvel en van Aldi in Gembloers. "Ten gevolge van de actie, die tot 3 uur duurde, hebben onze leveringen een beetje vertraging. Bij de opening van onze winkels, om 9 uur, waren alle producten ter plaatse maar mogelijk nog niet allemaal in de rekken", aldus Rogge. Vanuit Gellingen worden voornamelijk dranken verdeeld, vanuit Halle verse producten.

Lage melkprijs
Melkveehouders protesteren al enkele dagen tegen de lage melkprijzen die ze naar eigen zeggen krijgen van de afnemers. "Het probleem situeert zich niet enkel bij de melkveehouders, maar geldt voor de hele voedingslijn", benadrukt de Boerenbond. "Niet iedereen kan de hogere kosten (door de stijgende energie- en voederprijzen, nvdr) doorrekenen en vele landbouwers werken momenteel met verlies."

Vanmiddag overleggen premier Yves Leterme, minister van Landbouw Sabine Laruelle en minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne met vertegenwoordigers van de landbouw en de distributie over de evolutie van de productiekosten. (belga/gb)

Honderdtal melkboeren voert actie op veemarkt Ciney

Een honderdtal melkproducenten voert sinds 07.00 uur een symbolische actie op de veemarkt in Ciney. "We blokkeren symbolisch het werk van twee dierenartsen uit protest tegen de kosten die worden opgelegd in het kader van de voedselketen", zegt Reinhard Host, provinciaal voorzitter van de FWA (Fédération wallonne de l'agriculture).

"Ofwel verhoogt men de prijs van melk, ofwel drukt men de kosten. Maar op deze manier is het niet meer te doen". De betogers trekken om 08.30 uur naar het slachthuis van Ciney waar ze een gelijkaardige actie zullen ondernemen bij de de dierenartsen van het slachthuis.

 

Melkproducenten blokkeren leverancier Carrefour

Sinds 21.00 uur gisteranavond blokkeren melkproducenten de uitgang van het bedrijf Logistics Nivelles, in de zone 'Nijvel Zuid'. Logistics Nivelles is een distributiebedrijf dat de magazijnen van Carrefour bevoorraadt. De melkproducenten willen het bedrijf waarschuwen voor hun moeilijkheden en willen een vertegenwoordiger van Carrefour spreken om 'een betere verdeling van de kosten' overeen te komen.

Via SMS werd de actie van de melkproducenten in de regio van Nijvel opgestart. Zo'n dertig tractors hebben de zone 'Nijvel Zuid' waar het bedrijf Logistics Nivelles is gelegen, geblokkeerd. De vrachtwagens van het bedrijf worden tijdens de nacht gebruikt om de magazijnen van Carrefour opnieuw te bevoorraden. Het doel van de actie die de landbouwers zijn gestart, is het publiek, de politieke wereld en de grote verdeelcentra warm maken voor hun problematiek.

"We willen de consument niet straffen maar wij vragen een betere verdeling van de kosten. Momenteel verkopen wij een liter melk aan zo'n 0,30 euro. We vinden de producten terug in de winkelrekken aan 1 tot 1,80 euro" meldt Vincent Van Zande van de Federatie van Jonge Landbouwers. De deelnemers aan de blokkade willen de vertegenwoordigers van de groep Carrefour uitleggen dat de winstmarges van melkproducenten in vrije val zijn. Niet enkel omwille van de stijgende olieprijzen maar ook door een reeks andere noodzakelijke maatregelen zoals meststof en stikstof voor de aarde of voeding voor het vee. (belga/sps)

10:49 Gepost door Danoon in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.