07-06-08

Op de knieën blijven lopen?


decorationWaarom moeten wij op onze knieën door de wereld?


In een persbericht meld de federatie van zuivelindustrie het volgende;

 Net zoals in Nederland en in Duitsland, op een kleine uitzondering na, kan ook de Belgische zuivelindustrie geen garantie geven over de melkprijzen in de toekomst. Deze kan alleen via de markt gerealiseerd worden. Dat stelt de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) naar aanleiding van het protest van melkveehouders tegen de lage melkprijzen. ../

...Alleen als verbruikers bereid zijn een redelijke prijs te betalen, is duurzame melkproductie mogelijk. De BCZ stelt echter geen melkprijs te kunnen garanderen die los staat van de marktrealiteit. De leden hebben inzake melkprijs dan ook geen enkel engagement aangegaan...


Uiteraard klopt dit; van uit de zuivelindustrie heeft men graag dat ze 'de markt' haar gang laten gaan.
Met in het achterhoofd dat 'de markt' door de zuivelindustrie 'weer volledig onder controle' is.

Men belt naar elkaar , wat men 'maar' zal uitbetalen en past onderling hun prijzen aan elkaar aan.

Er is helemaal geen binding meer met het product dat men maakt en op de markt brengt, en de betaling voor de grondstofprijs ervan.
De zuivelindustrie bepaalt zelf onderling wat betaalt wordt voor de melk, en dit is gebaseerd op enkele (uitgelokte) prijsonderdrukkingen -ingezet door Aldi Duitland enkele maanden geleden.

Hierdoor kunnen alle zuivelbedrijven (coöperaties incluis), hun prijs hierop naar beneden aanpassen, en zo goedkoop melk inslaan/afpersen bij de landbouwers.

Er is al lag geen sprake meer van een evenwichtige marktwerking op de zuivelmarkt; ze word namelijk gedomineerd door de zuivelfabrieken die -op een uitschuiver in het najaar 2007 na- de markttouwtjes volledig in handen hebben.

Het lijkt wel op het varkensvleesverhaal; iedereen eet er veel van, het is daardoor gewild op de markt; maar men heeft de zaakjes zo goed voor elkaar dat men samen een lage prijs afspreekt om in te kopen.

Deze 'gecontroleerde marktwerking' vindt je ook terug in de kalversector, waar zelfs in een krappe nukamarkt de prijzen laag worden gehouden doordat er maar drie spelers op de markt zijn  'die het met elkaar kunnen vinden'. Uiteraard gaat dat uitstekend; we vullen samen onze zakken !

Uiteraard; als het product dat in de winkel ligt duur genoeg is voor de consument, kan men maar moeilijk spreken van goedkope prijzen....en vult men de zakken aan beide kanten!

 Het is BCZ enkel nog niet duidelijk dat de verbruikers wel degelijk bereid zijn een hogere prijs te betalen 'op voorwaarde dat dit zeker bij de producent terecht komt'.
Maar net al als de belofte van een gegarandeerde melkprijs, kan deze federatie dat ook niet beloven van haar leden met grijpgrage vingers....
Alle 'overleg' ten spijt...

bczknieen

Gevolg is dat een producentengroep op haar knieën door het leven moet, terwijl ze evengoed -net als de rest van de de wereld-, rechtstaande door het leven zou kunnen...


Danoon

Jullie mogen hierop steeds reageren onder minichat of de mailknop! Als je wil wordt dit anoniem gepubliceerd.

11:41 Gepost door Danoon in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.