11-06-08

Na actie komt reactie !

Er is (altijd) tijd voor overleg, maar soms is het ook tijd voor aktie.

Dit bleek recent toen Nederlandse Waalse, Duitse Osstenrijkse en Zwitserse boerenorganisaties aktie gingen voeren.

Met succes zo blijkt !

Nu maar hopen dat de winst weer niet in de zakken van de Zuivelindustrie verdwijnt!

Een verhoging van de Nederlandse melkprijzen is slechts een kwestie van tijd. Die prijsverhoging zal er komen als gevolg van de stijging van de prijzen van melkproducten bij diverse Duitse supermarktketens. Dat zegt Sieta van Keimpema, voorzitster van de Dutch Dairymen Board (DDB), in het Agrarisch Dagblad. De Duitse discounters Lidl, Aldi Süd, Rewe, Plus, Kaufland, Tengelmann en Netto zouden deze week hun prijzen van melk en boter verhogen met respectievelijk 10 cent per liter en 20 cent per 250 gram.

Voor kaas en yoghurt moeten de prijsverhogingen nog bepaald worden. "Zij gaan niet alleen meer geld betalen voor de zuivelproducten, maar er ook op toezien dat de Duitse zuivelfabrieken hogere melkprijzen aan melkveehouders uitbetalen", zegt Van Keimpema, die er op wijst dat ook in Zwitserland de melkprijzen stijgen. Daar is sprake van een bonus van 4 cent. Volgens de DDB-voorzitster kunnen de Nederlandse zuivelfabrieken niet achterblijven. "Zij profiteren van hogere opbrengsten van zuivelproducten in Duitsland. Bovendien kopen sommige fabrieken melk in Duitsland".

De zuivelcoöperatie Campina zegt intussen dat ze niet afstapt van haar methodiek voor de prijsbepaling. "De melkprijs die wij aan boeren uitbetalen, moet uit de markt komen. Onze Duitse melkprijs is in ieder geval nog niet gestegen. Als de prijzen voor Duitse zuivelproducten stijgen, proberen wij daarvan ook te profiteren", zegt een woordvoerder van Campina. De zuivelcoöperatie hield haar Nederlandse voorschotprijs voor melk in mei van dit jaar onveranderd.

Het is overigens nog de vraag hoe de prijsverhogingen voor consumptiemelk uitpakken voor Duitse melkveehouders. Consumptiemelk maakt slechts een klein deel uit van het totale zuivelpakket.(Vilt)

 

09:16 Gepost door Danoon in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.