11-06-08

Na actie komt reactie !

Er is (altijd) tijd voor overleg, maar soms is het ook tijd voor aktie.

Dit bleek recent toen Nederlandse Waalse, Duitse Osstenrijkse en Zwitserse boerenorganisaties aktie gingen voeren.

Met succes zo blijkt !

Nu maar hopen dat de winst weer niet in de zakken van de Zuivelindustrie verdwijnt!

Een verhoging van de Nederlandse melkprijzen is slechts een kwestie van tijd. Die prijsverhoging zal er komen als gevolg van de stijging van de prijzen van melkproducten bij diverse Duitse supermarktketens. Dat zegt Sieta van Keimpema, voorzitster van de Dutch Dairymen Board (DDB), in het Agrarisch Dagblad. De Duitse discounters Lidl, Aldi Süd, Rewe, Plus, Kaufland, Tengelmann en Netto zouden deze week hun prijzen van melk en boter verhogen met respectievelijk 10 cent per liter en 20 cent per 250 gram.

Voor kaas en yoghurt moeten de prijsverhogingen nog bepaald worden. "Zij gaan niet alleen meer geld betalen voor de zuivelproducten, maar er ook op toezien dat de Duitse zuivelfabrieken hogere melkprijzen aan melkveehouders uitbetalen", zegt Van Keimpema, die er op wijst dat ook in Zwitserland de melkprijzen stijgen. Daar is sprake van een bonus van 4 cent. Volgens de DDB-voorzitster kunnen de Nederlandse zuivelfabrieken niet achterblijven. "Zij profiteren van hogere opbrengsten van zuivelproducten in Duitsland. Bovendien kopen sommige fabrieken melk in Duitsland".

De zuivelcoöperatie Campina zegt intussen dat ze niet afstapt van haar methodiek voor de prijsbepaling. "De melkprijs die wij aan boeren uitbetalen, moet uit de markt komen. Onze Duitse melkprijs is in ieder geval nog niet gestegen. Als de prijzen voor Duitse zuivelproducten stijgen, proberen wij daarvan ook te profiteren", zegt een woordvoerder van Campina. De zuivelcoöperatie hield haar Nederlandse voorschotprijs voor melk in mei van dit jaar onveranderd.

Het is overigens nog de vraag hoe de prijsverhogingen voor consumptiemelk uitpakken voor Duitse melkveehouders. Consumptiemelk maakt slechts een klein deel uit van het totale zuivelpakket.(Vilt)

 

09:16 Gepost door Danoon in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-06-08

Ook in Walonië zijn er akties !!

Boeren bij staatssecretaris voor Armoedebestrijding !
Een honderdtal melkveehouders uit de provincie Namen hebben zaterdagvoormiddag gratis melk uitgedeeld op de markt van Philippeville. Met deze actie vroegen ze aandacht voor de lage melkprijzen die de producenten krijgen. In Amay, een gemeente in de provincie Luik, werd zaterdag een gelijkaardige actie gevoerd.

Rond het middaguur werd een vertegenwoordiging van de landbouwers in Philippeville ontvangen door staatssecretaris voor Armoedebestrijding Jean-Marc Delizée. "Als er niks gebeurt, zullen we onder de verantwoordelijkheid vallen van het 'ministerie van Armoede'", aldus Joseph Chermanne, lokaal voorzitter van de Waalse landbouworganisatie FWA.

decoration
Minister van armoedebestrijding J.M. Delizee

Ook zondag werd er gratis melk uitgedeeld. Op initiatief van de Fédération des jeunes agriculteurs (FJA), hebben een dertigtal melkproducenten uit de streek ten zuiden van Charleroi zondagochtend actie gevoerd op de markt van Charleroi. Er waren zondagochtend gelijkaardige acties in Bergen en Zinnik.(KS)

Bron: Belga, Vilt.

09:15 Gepost door Danoon in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-06-08

Akties Duitse boeren oogsten succes !

Na een tien dagen durende staking hebben Duitse melkveehouders donderdag hun boycot van melkleveringen stopgezet. "Ik vraag jullie voortaan opnieuw melk te leveren", zei BDM-voorzitter Romuald Schaber tegen duizenden boeren die zich hadden verzameld voor de Brandenburger Tor in Berlijn. "Het laatste bastion bij de discounters zal snel vallen", klonk het. Eerder had supermarktketen Lidl aangekondigd de melkprijs te verhogen. Ook Aldi toonde bereidheid om gesprekken te starten.

De Duitse melkveehouders hebben tien dagen lang geen melk geleverd aan de zuivelbedrijven. De boze boeren eisten minstens 43 eurocent per liter. Woensdagavond haalden ze een eerste overwinning binnen toen supermarktketen Lidl aanvaardde om de prijs voor een liter melk met tien cent te verhogen en de prijs voor 250 gram boter met 20 cent te verhogen. Dat geld zou rechtstreeks naar de veehouders vloeien.
decoration


Vervolgens riepen de melkveehouders andere supermarktketens op om het voorbeeld van Lidl te volgen. Ze dreigden met nog meer acties indien ze zouden blijven weigeren om de melkprijzen te verhogen. Naast de actie in Berlijn protesteerden Duitse melkveehouders ook voor vestigingen van winkelketen Aldi in Mülheim/Ruhr en in Essen. In Dresden, Chemnitz en Leipzig protesteerden de boeren met tractorcolonnes om een hogere melkprijs te bekomen.

Toen ook Aldi Süd liet verstaan dat er ruimte was voor onderhandelingen, werd de melkboycot donderdagnamiddag afgeblazen. De European Milk Board had toen haar leden al opgeroepen om vanaf vrijdag weer melk te leveren aan de zuivelbedrijven. In Nederland gaat de Duch Dairymen Board (DDB) ervan uit dat de Nederlandse zuivelcoöperaties in navolging van een aantal bedrijven in Duitsland, België en Zwitserland bereid is om de melkprijs te verhogen. Friesland Foods en Campina zijn bereid om in dialoog te treden met de DDB en andere landbouworganisaties, maar niet over de melkprijs.(KS)

Bron: Belga/Agrarisch

Een dikke proficiat voor de volgehouden inzet voor de Duitse boeren, die enkel met vele schouders samen kan gedragen worden !
Danoontje.

12:46 Gepost door Danoon in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Op de knieën blijven lopen?


decorationWaarom moeten wij op onze knieën door de wereld?


In een persbericht meld de federatie van zuivelindustrie het volgende;

 Net zoals in Nederland en in Duitsland, op een kleine uitzondering na, kan ook de Belgische zuivelindustrie geen garantie geven over de melkprijzen in de toekomst. Deze kan alleen via de markt gerealiseerd worden. Dat stelt de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) naar aanleiding van het protest van melkveehouders tegen de lage melkprijzen. ../

...Alleen als verbruikers bereid zijn een redelijke prijs te betalen, is duurzame melkproductie mogelijk. De BCZ stelt echter geen melkprijs te kunnen garanderen die los staat van de marktrealiteit. De leden hebben inzake melkprijs dan ook geen enkel engagement aangegaan...


Uiteraard klopt dit; van uit de zuivelindustrie heeft men graag dat ze 'de markt' haar gang laten gaan.
Met in het achterhoofd dat 'de markt' door de zuivelindustrie 'weer volledig onder controle' is.

Men belt naar elkaar , wat men 'maar' zal uitbetalen en past onderling hun prijzen aan elkaar aan.

Er is helemaal geen binding meer met het product dat men maakt en op de markt brengt, en de betaling voor de grondstofprijs ervan.
De zuivelindustrie bepaalt zelf onderling wat betaalt wordt voor de melk, en dit is gebaseerd op enkele (uitgelokte) prijsonderdrukkingen -ingezet door Aldi Duitland enkele maanden geleden.

Hierdoor kunnen alle zuivelbedrijven (coöperaties incluis), hun prijs hierop naar beneden aanpassen, en zo goedkoop melk inslaan/afpersen bij de landbouwers.

Er is al lag geen sprake meer van een evenwichtige marktwerking op de zuivelmarkt; ze word namelijk gedomineerd door de zuivelfabrieken die -op een uitschuiver in het najaar 2007 na- de markttouwtjes volledig in handen hebben.

Het lijkt wel op het varkensvleesverhaal; iedereen eet er veel van, het is daardoor gewild op de markt; maar men heeft de zaakjes zo goed voor elkaar dat men samen een lage prijs afspreekt om in te kopen.

Deze 'gecontroleerde marktwerking' vindt je ook terug in de kalversector, waar zelfs in een krappe nukamarkt de prijzen laag worden gehouden doordat er maar drie spelers op de markt zijn  'die het met elkaar kunnen vinden'. Uiteraard gaat dat uitstekend; we vullen samen onze zakken !

Uiteraard; als het product dat in de winkel ligt duur genoeg is voor de consument, kan men maar moeilijk spreken van goedkope prijzen....en vult men de zakken aan beide kanten!

 Het is BCZ enkel nog niet duidelijk dat de verbruikers wel degelijk bereid zijn een hogere prijs te betalen 'op voorwaarde dat dit zeker bij de producent terecht komt'.
Maar net al als de belofte van een gegarandeerde melkprijs, kan deze federatie dat ook niet beloven van haar leden met grijpgrage vingers....
Alle 'overleg' ten spijt...

bczknieen

Gevolg is dat een producentengroep op haar knieën door het leven moet, terwijl ze evengoed -net als de rest van de de wereld-, rechtstaande door het leven zou kunnen...


Danoon

Jullie mogen hierop steeds reageren onder minichat of de mailknop! Als je wil wordt dit anoniem gepubliceerd.

11:41 Gepost door Danoon in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Eindelijk ook acties in België !

 Eindelijk zijn er ook acties in Vlaanderen!

Daar waar na 10 dagen staken in Duitsland, de distributie bereid is om 10 eurocent meer te vragen EN om deze rechttreeks bij de boer terecht te laten komen, komen in Belgie ook de eerste acties op gang!

Men ziet duidelijk dat al de voorafgaandelijke tijd niet voldoende werd benut om 'overleg te plegen alvorens tot actie over te gaan', onvoldoende marge bij de boeren tot gevolg had.

Gekker nog, al de voorbije tijd die werd besteed aan overleg, heeft enkel een dalende melkprijs tot gevolg ! 

Hierbij enkele artikels uit de krant 'de morgen 7 op 7'.

 decoration

Waalse melkproducenten hebben vannacht een aantal distributiecentra die leveren aan supermarktketens, geblokkeerd. Onder meer Colruyt, Carrefour en Aldi deelden in de brokken. Voor de winkels zelf zouden er amper gevolgen zijn.

Vertraging
Volgens Luc Rogge van Colruyt blokkeerden Waalse melkveehouders het distributiecentrum van Colruyt in Gellingen en Halle, van Carrefour in Nijvel en van Aldi in Gembloers. "Ten gevolge van de actie, die tot 3 uur duurde, hebben onze leveringen een beetje vertraging. Bij de opening van onze winkels, om 9 uur, waren alle producten ter plaatse maar mogelijk nog niet allemaal in de rekken", aldus Rogge. Vanuit Gellingen worden voornamelijk dranken verdeeld, vanuit Halle verse producten.

Lage melkprijs
Melkveehouders protesteren al enkele dagen tegen de lage melkprijzen die ze naar eigen zeggen krijgen van de afnemers. "Het probleem situeert zich niet enkel bij de melkveehouders, maar geldt voor de hele voedingslijn", benadrukt de Boerenbond. "Niet iedereen kan de hogere kosten (door de stijgende energie- en voederprijzen, nvdr) doorrekenen en vele landbouwers werken momenteel met verlies."

Vanmiddag overleggen premier Yves Leterme, minister van Landbouw Sabine Laruelle en minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne met vertegenwoordigers van de landbouw en de distributie over de evolutie van de productiekosten. (belga/gb)

Honderdtal melkboeren voert actie op veemarkt Ciney

Een honderdtal melkproducenten voert sinds 07.00 uur een symbolische actie op de veemarkt in Ciney. "We blokkeren symbolisch het werk van twee dierenartsen uit protest tegen de kosten die worden opgelegd in het kader van de voedselketen", zegt Reinhard Host, provinciaal voorzitter van de FWA (Fédération wallonne de l'agriculture).

"Ofwel verhoogt men de prijs van melk, ofwel drukt men de kosten. Maar op deze manier is het niet meer te doen". De betogers trekken om 08.30 uur naar het slachthuis van Ciney waar ze een gelijkaardige actie zullen ondernemen bij de de dierenartsen van het slachthuis.

 

Melkproducenten blokkeren leverancier Carrefour

Sinds 21.00 uur gisteranavond blokkeren melkproducenten de uitgang van het bedrijf Logistics Nivelles, in de zone 'Nijvel Zuid'. Logistics Nivelles is een distributiebedrijf dat de magazijnen van Carrefour bevoorraadt. De melkproducenten willen het bedrijf waarschuwen voor hun moeilijkheden en willen een vertegenwoordiger van Carrefour spreken om 'een betere verdeling van de kosten' overeen te komen.

Via SMS werd de actie van de melkproducenten in de regio van Nijvel opgestart. Zo'n dertig tractors hebben de zone 'Nijvel Zuid' waar het bedrijf Logistics Nivelles is gelegen, geblokkeerd. De vrachtwagens van het bedrijf worden tijdens de nacht gebruikt om de magazijnen van Carrefour opnieuw te bevoorraden. Het doel van de actie die de landbouwers zijn gestart, is het publiek, de politieke wereld en de grote verdeelcentra warm maken voor hun problematiek.

"We willen de consument niet straffen maar wij vragen een betere verdeling van de kosten. Momenteel verkopen wij een liter melk aan zo'n 0,30 euro. We vinden de producten terug in de winkelrekken aan 1 tot 1,80 euro" meldt Vincent Van Zande van de Federatie van Jonge Landbouwers. De deelnemers aan de blokkade willen de vertegenwoordigers van de groep Carrefour uitleggen dat de winstmarges van melkproducenten in vrije val zijn. Niet enkel omwille van de stijgende olieprijzen maar ook door een reeks andere noodzakelijke maatregelen zoals meststof en stikstof voor de aarde of voeding voor het vee. (belga/sps)

10:49 Gepost door Danoon in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-06-08

VAN IMPErium tot Olympia....

De Pajotse boeren zijn boos op zuivelbedrijf Olympia. Ze stellen dat de fabriek hen onrechtmatig supplementaire kosten aanrekent om de melk te leveren. Een dertigtal melkveehouders trokken naar de melkfabriek voor tekst en uitleg.

"Sinds vorige week kost de kwaliteitsbepaling van de geleverde melk aan de boer plots 74 euro in plaats van de vier euro van voordien. Veel boeren vragen zich af hoe het komt dat die factuur plots 20 keer zo duur is", aldus landbouwer André Leroy uit Bogaarden, die ook ondervoorzitter is van het ABS. "Een tijd geleden kregen alle melkveehouders die leveren aan zuivelfabriek Olympia nog een document waarin Olympia uitlegt hoe het aan zijn melkprijzen komt. Van een verhoging van de factuur voor de kwaliteitsbepaling wordt hier met geen woord over gerept. Precies dat gebrek aan informatie en communicatie zit de boeren hoog".

Maandag trokken dertig melkveehouders uit het Pajottenland naar de zuivelfabriek in Herfelingen om er met de directie te praten. Ter plaatse vernamen de boeren dat de concurrentie op de zuivelmarkt groot is en dat iedereen probeert de zuivelprijs hoog te houden. De boeren stelden van hun kant dat zij daarvan niet de dupe willen zijn en vroegen de terugbetaling van de nieuwe toeslag voor de kwaliteitsbepaling van de melk.

De melkveehouders vroegen ook een betere communicatie over de melkprijs. Directeur Luc van Impe beloofde de vraag van de terugbetaling in overweging te nemen en meer aandacht te hebben voor de informatieverstrekking aan de landbouwers.(bron Vilt).

decoration

20:16 Gepost door Danoon in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Duitse melkboycot houdt stand ondanks einde blokkade

 
    De Duitse melkveeorganisatie BDM heeft dinsdag opgeroepen de blokkades van melkerijen op te heffen als toegeving aan de zuivelindustrie. Die had immers gedreigd met juridische stappen. Het verbond van melkveehouders riep op opnieuw vrije toegang tot de zuivelbedrijven te verlenen, maar wel nog actie te voeren voor de poorten van de bedrijven.
    decoration


    Daarnaast wil het verbond de leveringsboycot blijven voortzetten. Momenteel wordt 80 procent van de melk niet aangevoerd. Zeventig procent van de melkveehouders zou aan de boycot deelnemen. De leveringstop van de melkveehouders liet zich dinsdag voor het eerst voelen in de Duitse winkelrekken.

    Enkele supermarkten, vooral in het zuiden van Duitsland, zaten door hun voorraad melk heen of konden niet meer het volledige assortiment aanbieden. De Duitse melkveehouders willen met hun boycot, die vorige week begon, vooral de handelaars treffen om zo een melkprijs van minstens 40 eurocent per liter af te dwingen.(bron:Vilt)
print

20:05 Gepost door Danoon in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Welkom terug, Baziel !

Er was eens een boerke uit Holland
die vond de melkprijs niet meer plezant
Hij nam zijn beervat
en reed toen heel prat
zijn melk weg in't veld en op het zand

Goed zo Baziel !!

(ik hoop dat ik er wat hoofdletters bij mocht zetten?)

19:20 Gepost door Danoon in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |